Jeep JK – Huvudstrålkastare

Höjdjustering

Jeep JK, som säljs i Europa är utrustade med 7 tums belysningsarmatur för lamptypen H4. För att inte halvljuset ska blända mötande trafik, så kan huvudstrålkastarna ställas ner i tre steg. Det kan finnas risk för bländning om bilen är tungt lastad, drar en släpvagn med högt kultryck eller om tygtaket tagits av och ersatts med glasfibertaket. (Svenska instruktionsboken sidan 96 Höjdjustering av strålkastarna)

  • Original hel- och halvljuslampa: H4 12V 60/55W
  • Matningsspänningen till lamporna är 90 Hz pulsviddsmodulerad spänning med toppvärdet 14,2 V.
  • Det finns ingen smältsäkring för hel- och halvljuslamporna. Centraldatorn TIPMCGW övervakar funktionen och bryter vid felfunktion.
Knapp för höjdjustering av strålkastarna

Reglaget för justering av ljusbilden finns i knappanelen och är lätt åtkomlig från förarplatsen. Knappen har fyra lägen 0-1-2-3. Knappen påverkar över LIN-bus en motor för vardera strålkastaren. Motorerna är placerad på ovansidan av armaturhusen. På motorernas bakre del finns ett vred i form av ett vitt räfflat hjul, som används när halvljuset ska ställas in.

Ratt för höjdjustering av halvljuset för den högra strålkastaren.

När huven är uppfälld kan hjulet ses genom en smal springa och det kan lätt manövreras med fingrarna. En motor på varje sida.

Så här ser motorn ut då den är placerad på en bänk. De två följande bilderna är lånade från Bildelsbasen och publicerade med tillåtelse från Allbildelar i Huddinge AB.

Jeep JK Leveling motor 55397478AA – W923264_2 – Bildelsbasen Allbildelar i Huddinge AB – 1
Jeep JK Leveling motor 55397478AA – W923264_2 – Bildelsbasen Allbildelar i Huddinge AB – 2

Justera halvljuset i höjdled

Med tillgång till en ljusinställningsapparat som besiktningsverkstäderna använder.

  1. Ställ ljusnivå reglaget vid förarpanelen i läge noll (0).
  2. Öppna huven
  3. Vrid respektive justerhjul till rätt höjdläge och halvljusbild.

Justera hel- och halvljuset i sidled

Det finns ingen justering för ljusbilden i sidled! Insatsen har det läge som den får när den placeras i lamphuset. Den kromade ringen som håller insatsen på har fyra flikar med avlånga skruvhål. De fyra skruvarna som håller insatsen på plats i lamphuset har Torx 15 grepp.

Byta till LED- eller Xenon-insatser

Att byta ut H4 insatserna på Jeep JK till insatser med LED- eller Xenonlampor kan vara frestande. Men de kommer inte att godkännas vid kontrollbesiktning. Då bilen är helfordonsgodkänd med H4 insatser kommer resultatet att bli krav på återställande till original eller registreringsbesiktning.

LED eller Xenon insatser kräver att bilen har automatisk höjdjustering av strålkastarna vilket JK saknar. Även om insatserna är TÜV-godkända så blir de inte godkända i Sverige.

Transportstyrelsen

Regelverket för bl.a. belysning heter TSFS 2017:54. På sidan 73 i författningssamlingen finns reglerna för bländande och nedvinklat halvljus. https://www.transportstyrelsen.se/TSFS/TSFS%202017_54.pdf

På en standard JK, utan höjning och med standarddäck är strålkastarhöjden under 1 meter.