Jeep JK – Huvudstrålkastare

Höjdjustering

Jeep JK, som säljs i Europa är utrustade med 7 tums belysningsarmatur för lamptypen H4. För att inte halvljuset ska blända mötande trafik, så kan huvudstrålkastarna ställas ner i tre steg. Det kan finnas risk för bländning om bilen är tungt lastad, drar en släpvagn med högt kultryck eller om tygtaket tagits av och ersatts med glasfibertaket. (Svenska instruktionsboken sidan 96 Höjdjustering av strålkastarna)

  • Original hel- och halvljuslampa: H4 12V 60/55W
  • Matningsspänningen till lamporna är 90 Hz pulsviddsmodulerad spänning med toppvärdet 14,2 V.
  • Det finns ingen smältsäkring för hel- och halvljuslamporna. Centraldatorn TIPMCGW övervakar funktionen och bryter vid felfunktion.
Knapp för höjdjustering av strålkastarna

Reglaget för justering av ljusbilden finns i knappanelen och är lätt åtkomlig från förarplatsen. Knappen har fyra lägen 0-1-2-3. Knappen påverkar över LIN-bus en motor för vardera strålkastaren. Motorerna är placerad på ovansidan av armaturhusen. På motorernas bakre del finns ett vred i form av ett vitt räfflat hjul, som används när halvljuset ska ställas in.

Ratt för höjdjustering av halvljuset för den högra strålkastaren.

När huven är uppfälld kan hjulet ses genom en smal springa och det kan lätt manövreras med fingrarna. En motor på varje sida.

Så här ser motorn ut då den är placerad på en bänk. De två följande bilderna är lånade från Bildelsbasen och publicerade med tillåtelse från Allbildelar i Huddinge AB.

Jeep JK Leveling motor 55397478AA – W923264_2 – Bildelsbasen Allbildelar i Huddinge AB – 1
Jeep JK Leveling motor 55397478AA – W923264_2 – Bildelsbasen Allbildelar i Huddinge AB – 2

Justera halvljuset i höjdled

Med tillgång till en ljusinställningsapparat som besiktningsverkstäderna använder.

  1. Ställ ljusnivå reglaget vid förarpanelen i läge noll (0).
  2. Öppna huven
  3. Vrid respektive justerhjul till rätt höjdläge och halvljusbild.

Justera hel- och halvljuset i sidled

Det finns ingen justering för ljusbilden i sidled! Insatsen har det läge som den får när den placeras i lamphuset. Den kromade ringen som håller insatsen på har fyra flikar med avlånga skruvhål. De fyra skruvarna som håller insatsen på plats i lamphuset har Torx 15 grepp.

Byta lampa i huvudstrålkastarna

H4 lampor.

Övervakning

De flesta bilar har övervakning av de viktigaste lampornas funktion och larmar när någon slocknar. Den funktionen har inte Jeep JK.

Metoden

Det är samma förfarande om du vill byta hela H4 insatsen med glas och reflektor. De finns beskrivningar på lampbyten för det nordamerikanska utförandet av JK modellen på nätet. Men de stämmer inte med de Hella H4 insatser som JK modellerna är utrustade med i Europa.

Verktygen

Verktygen.

En rak Torx T15 skruvmejsel gärna även en kortare L-formad Torx 15.

Ett demonteringsverktyg för plastclips exempelvis Biltema 19-0018. Det fungerar också med en bredare spårskruvmejsel. Men risken finns då att man kan skada clipsen.

Naturligtvis behöver du även två nya 60/55W H4 lampor och/eller insatser. Man byter normalt på båda sidorna när man har allt lätt åtkomlighet.

Huven

Öppna huven och säkra den i öppet läge med huvstödet.

Grillen

Grillen hålls upptill på plats av sex plastclips. Alla clipsen är väl synliga. Fyra är placerade upptill i mitten och de två mindre finns på vardera sidan mot strålkastarna. Lyft ur clipsen med ditt verktyg och lägg dem på ett säkert ställe.

Fyra av de sex plstclipsen som håller fast grillen upptill.
Verktyget och de sex plastclipsen som håller grillen upptill.

Nertill är grillen fäst med sex metallclips. De är fästa i grillen. Fyra clips sitter i mitten och ett clips finns också vid vardera strålkastaren. Clipsen sitter kvar i grillen när den är borttagen och ska inte tas bort. Clipsen sitter hårt och en viss kraft behövs för att lossa grillen i nederkanten.

Ett av de sex metallclips som håller grillen i nederkant.

Grillen kan nu vikas framåt för att komma åt insatserna för lampbytet.

H4 Insatsen

Lossa de fyra T15 Torx som håller insatsen på plats. De är placerade i den blanka dekorringen Om det är krångligt att ta bort skruvarna, använd en kort L-formad Torx 15. Lossa kontaktstycket till lampan och även den till parkeringslampan. Den lilla lampan följer med ut med kontaktstycket.  Insatsen kan nu tas ut.

H4 insats med gummitätningen borttagen.

H4 Lampan

Ta bort tätningsskyddet för H4 lampan. Lossa bygeln som håller lampan på plats.

Lampan kan nu tas ur insatsen.

Ta inte i den nya H4 lampans glas med fingrarna. Beröringen gör att fettet som avsätts från fingrarna förgasas då lampan blir varm och ångan smutsar ner insatsens reflektor. Sätt i den nya lampan! Kontrollera att lampan verkligen kommer i sitt rätta läge. När insatsen monteras kontroller då också att metallringen som håller insatsen ligger i sina styrklackar.

Sätt tillbaka tätningsskydden och montera sedan insatserna.

OBS! Prova nu att allt lyser som det ska innan grillen monteras. Väldigt tråkigt att göra om hela arbetet om lampan eller insatsen kommit snett.

Byta till LED- eller Xenon-insatser

Att byta ut H4 insatserna på Jeep JK till insatser med LED- eller Xenonlampor kan vara frestande. Men de kommer inte att godkännas vid kontrollbesiktning. Då bilen är helfordonsgodkänd med H4 insatser kommer resultatet att bli krav på återställande till original eller registreringsbesiktning.

LED eller Xenon insatser kräver att bilen har automatisk höjdjustering av strålkastarna vilket JK saknar. Även om insatserna är TÜV-godkända så blir de inte godkända i Sverige.

Transportstyrelsen

Regelverket för bl.a. belysning heter TSFS 2017:54. På sidan 73 i författningssamlingen finns reglerna för bländande och nedvinklat halvljus. https://www.transportstyrelsen.se/TSFS/TSFS%202017_54.pdf

På en standard JK, utan höjning och med standarddäck är strålkastarhöjden under 1 meter.